Volleyboll

Volleyboll

Volleyboll är en av världens största lagidrotter. En av de främsta fördelarna med spelet är att det är lättillgängligt, går att spela på de flesta underlag och inte ställer stora krav på utrustning. Samtidigt är det på toppnivå en av de mest krävande idrotterna, där samarbetsförmåga, koordination och spänst är de viktigaste egenskaperna hos utövarna.

Volleyboll är ett lagspel där lagen skiljs åt av ett nät. Spelet går ut att slå ner bollen på motståndarens planhalva. Det lag som lyckas med det vinner bollen. Spelet sätts igång genom att det lag som vann den senaste bollen servar. Lagen har sedan tre slag på sig för att slå bollen över nätet. Volleyboll spelas med händerna, men man får ta bollen med alla delar av kroppen.

I Frisksportrörelsen är volleyboll en kärnverksamhet som har varit en stor aktivitet under lång tid. Det finns frisksportklubbar som har spelat på allra högsta elitnivå och även enskilda medlemmar som både har spelat i landslag och varit proffs. Varje år under Frisksportrörelsens riksläger arrangeras Riksmästerskap (RM) i volleyboll, Lägermästerskap (LM) i mixedvolleyboll och LM i volleyboll för ungdom. Utöver detta brukar det arrangeras mindre lokala turneringar runt om i landet.

De senaste åren har "Kidsvolley" blivit en allt vanligare aktivitet i landets frisksportklubbar. Kidsvolley är spelformen för de yngsta volleybollspelarna. Spelet är enkelt att förstå, enkelt att lära sig och enkelt att spela.