Artikelarkiv

Vildmarksvandring i Kolmårdsskogarna

I april genomfördes vildmarksvandringen ”I Tintomaras spår” för 49:e gången.

En aprilhelg samlas fler än 50 deltagare för att vandra tillsammans i Kolmårdsskogarna i Östergötland. Vandringen har fått sitt namn efter boken ”I Tintomaras spår” av Hans Lidman. Dagsetapperna är ungefär en mil långa och deltagarna guidas bland annat av naturkännaren Bert Lindgren.
 – Det kräver lite vana och grundkondition för att orka vandra en mil men det här  är en vandring för alla som är intresserade av natur och landskap. Det passar dels de som gillar att gå och så är det en väldigt social vandring med många samtal längs vägen. Det handlar om att gå och titta, studera, fundera och diskutera fenomen ute i naturen, berättar han.

Åldern på deltagarna spänner mellan elva och 89 år. Elvaårige Einar Björk Austli från Annebergs FK är med för andra gången.
– Det är jättebra! Jag har fått lära mig namn på alla växter, lavar, mossor, träd och fåglar. Det är mycket tjäderbajs att titta på och vi har fått se vad tjädrar äter; tallbarr! Bara! Sen kollade vi på spindlar och deras ägg och nattfjärilar i en grotta, berättar Einar.

Inför natten hjälps deltagarna åt att bygga ett vindskydd att sova i.
– Under natten hörde vi bävrar jobba med att fälla träd. Vi såg spår efter bäver med fällda träd och så såg vi boet i en å, berättar Einar som tycker bäst om när det blir kväll.
– Det absolut bästa är att somna i vindskyddet när man hör allt tystna och sen på morgonen att vakna och höra allt vakna. Det är det bästa med riksläger också – att höra att det tystnar och vaknar, säger han.

Sara Brunskog och Linn Austli   Foto: Bosse Röjder

Skrivet: 18 Maj, 14:00 av Sara Brunskog

Tillbaka