Artikelarkiv

Simon vill inspirera till enkel träning

Simon Sköld är kampsportaren som själv älskar att träna hårt men vill inspirera dem som inte tränar alls till att börja röra på sig.

Simon Sköld har skrivit boken ”Träning för latmaskar” med tips på hur man kan komma igång med sin träning.

Varför ville du skriva en träningsbok för ”latmaskar”?
– Jag har själv elitidrottat sedan jag var 14 år och då har det varit bättre ju hårdare man tränat, men när jag började
jobba som personlig tränare märkte jag att motivationen var det största hindret för de fl esta. träningsböcker är ofta
skrivna för dem som redan gillar att träna så därför ville jag skriva på ett nytt sätt.

Varför tror du att behovet av den här boken finns?
– Jag har märkt att träning väldigt ofta är skuldbelagt. Många har dåligt samvete för att man tränar för lite eller inte alls. Det finns många myter inom träning som man behöver ta kål på. Om man inte är van vid att träna kan ett gym vara en otäck miljö för att man inte känner till hur det fungerar eller om folk är trevliga där.

Om man har svårt att komma ur soffan, hur ska man göra för att få motivation?
– Sänk ribban och våga vara stolt över det du väl gör. Om det är att man går ut och tar en promenad eller gör några
armhävningar innan jobbet, då har man aktiverat kroppen. Om man börjar där kanske man kan öka så småningom.
Det handlar om att komma igång och röra på sig, man kan skynda långsamt.

Om man är ovan vid att träna, hur tycker du att man ska börja då?
– Jag tycker att man ska börja väldigt lugnt och försöka hitta något som man tycker är roligt, kanske jogga, cykla eller
styrketräna lite. I början handlar det bara om att komma igång och få en vana i att röra på sig – inte att få resultat. Beroende på hur man är som person kanske man söker resultat för att fortsätta och då kan man öka tempot.

Vad tränar du helst?
– Kampsport, absolut! Det är ofta roligt att träna det man är bra på och träningen ger mig en skön känsla och gör att jag kopplar bort alla andra tankar.

Du tävlar i MMA, vad innebär det?
– Det står för ”mixed martial arts” och är blandade kampsporter som kick- och thaiboxning. Man jobbar tills motståndaren ger upp och det är utmaningen som lockar mig. Jag började med att träna karate. Jag gillade det och höll på med det i nästan tio år. Jag tävlade i landslaget men tappade motivationen och började testa lite annat. MMA kändes som den ultimata utmaningen för mig både fysiskt och psykiskt.

Varför har du valt att inte dricka alkohol?
– Det började med att jag inte tyckte att det var gott. Det är ju positivt att det är det nyttiga alternativet att avstå och
alkohol är helt enkelt inget för mig. Förr var det värre, då tryckte folk på mer om att jag skulle dricka. Jag tycker att det är konstigt att en del människor blir provocerade av att man inte dricker. Ju äldre jag blivit ju mindre påtryckningar har jag fått från andra.

Vilka reaktioner har du fått på boken?
– Många har hört av sig och tackat för att den har hjälpt dem. Det var det jag hoppades åstadkomma – att jag skulle kunna hjälpa folk.

Skrivet: 28 Mars, 15:35 av Sara Brunskog

Tillbaka