Artikelarkiv

Racketsport nyhet i FK Tor

Den skotska racketsporten ”tambourelli” är en ny aktivitet i skånska frisksportklubben Tor. Fler och fler deltagare upptäcker sporten som kan spelas av hela familjen.

Indy Lennartsson kommer ursprungligen från Skottland men är numera bosatt i skånska Stehag. Tillsammans med sin man Finn har hon startat upp aktiviteten ”tambourelli” inom FK Tor.
– Tambourelli är en rolig familjesport som är lätt att komma igång med. Det är lätt att lära sig eftersom det inte krävs någon speciell teknik utan man håller i racketen och slår som att man slår till badmintonbollen med handen, berättar hon.

I gymnastiksalen där träningen pågår står tre nät uppställda. Tambourelliplanen är lite mindre än en badmintonplan medan näten är lite högre. Det går att spela singel eller dubbel och när racketarna träffar badmintonbollarna låter de lite som trummor.

Åttaåriga Ida Nyberg har provat tambourelli flera gånger och tycker att fler borde prova på den nya sporten.
– Det är jätteroligt och jag gillar att man kan göra lite hur som helst när man spelar. Jag brukar inte spela matcher utan bara träna på att få bollen över nätet, säger hon.

Tambourelli uppfanns av Indys föräldrar och deras vänner för snart 40 år sedan och nu har den spritt sig till fler länder. I Sverige är det just nu bara i FK Tor som sporten spelas. Indy och Finn startade aktiviteten i september och varje vecka kommer minst 30 personer i olika åldrar för att spela tillsammans och varje vecka kommer nya deltagare för att prova på.
– Det är lätt för barn att lära sig, hela familjen kan spela tillsammans och man måste inte vara ”sportig” för att kunna spela. En treåring kan spela ihop med sina farföräldrar så det är en väldigt tillgänglig sport, säger Indy.

Markus Syrén har varit medlem i FK Tor i nio år och har spelat tambourelli i fem veckor.
– Det är ett roligt sätt att röra på sig och jag gillar att vi kan åka hit hela familjen och spela tillsammans. Det är lätt att bli duktig eftersom det inte är så svåra regler och inte så mycket teknik så man kommer in i det snabbt, säger han.

Skrivet: 5 Januari, 01:00 av Sara Brunskog

Tillbaka