Artikelarkiv

Ny energi i FK Freja

Frisksportklubben Freja i Gnesta har fått en nystart efter några tuffa år med ledarbrist. Tack vare ett gäng positiva nya och ”nygamla” ledare i olika åldrar är nu klubbens aktiviteter igång igen.

På torsdagskvällarna fylls Frejahallen i den sörmländska orten Gnesta av barn och ungdomar. Några hoppar trampolin, andra klättrar på klättervägg, spelar bordtennis, tränar gymnastik eller jonglerar.
– Alla får välja själva vad de vill göra här inne. Vår tanke är att erbjuda massor av aktiviteter och sedan väljer man själv vad man vill göra och vad man vill prestera. Det enda vi kräver är att man är med på uppvärmningen och den avslutande gemensamhetsövningen, säger Ted Modén som är aktivitetsansvarig i klubben.

Ted var medlem i FK Freja på 90-talet och byggde upp klubbens aktiviteter tillsammans med klubbens grundare Kalle Fors.
– Vi startade upp verksamheten på Kalles gräsmatta, det är tack vare honom som klubben finns. Vi köpte in trampoliner och byggde klättervägg och åkte runt och marknadsförde frisksport. Vi har faktiskt samma aktiviteter nu som vi hade då, säger Ted

Tuffa tider
Även om klubben blomstrade på 90-talet har det varit en tyngre period på 2010-talet när det varit svårt att hitta ledare. Tack vare att Sörmlands Frisksportdistrikt arrangerar cirkusskola i Gnesta varje sommar har det regelbundet kommit in nya medlemmar i klubben men eftersom det saknats ledare har veckoverksamheten gått på sparlåga eller helt uteblivit.
– Emmelie Karlsson som varit ordförande under den här tuffa perioden har tagit ett stort ansvar och hon har nu med kraft lämnat över till oss, säger Ted som för två år sedan samlade ihop några personer som var beredda att försöka få till en nystart i klubben.
– Jag kontaktade några som varit med tidigare och så pratade vi igenom hur vi skulle kunna göra det här tillsammans utan att det skulle bli jobbigt. Vi tittade tillbaka på det som varit bra tidigare och anpassade det till vad som passar idag, säger Ted.

Satsa på ledare
Något som var viktigt för Ted, som varit drivande i nystarten, var att inte börja med marknadsföring av verksamheten.
– Det är viktigare att se till att vi har ledare som kan genomföra verksamheten på ett bra sätt. Nu efter två år har vi byggt upp våra ledare och kan utveckla verksamheten och få fler deltagare. Våra unga ledare har gått olika frisksportkurser och lärt sig ledarskap inom trampolin och cirkus, säger han.

I dagsläget har klubben tio ledare varav tre är ungdomar.
– Jag ser oss äldre mer som en trygghetsresurs. Det är våra unga ledare som är helt avgörande för vår framtid. Vi behöver få dem att åka på frisksportträffar och utbildningar så att de får med sig nya erfarenheter hit till vår klubb. Det är de som kommer att utveckla verksamheten framöver och se till att det händer roliga saker, säger han.

Ledarna försöker också involvera barnens föräldrar i verksamheten.
– Vi berättar och visar för föräldrarna att det är enkelt att hjälpa till. Man kan till exempel ta närvaro, plocka fram eller tillbaka utrustning, ta på selar vid klättringen eller vara en person som har överblick och ser till att alla har det bra. 

Ger energi
En av de unga ledarna är Wilma Modén, snart 15 år. Hon har varit ledare sedan nystarten för två år sedan och har gått kurserna Frisksport Basic, Nyårskurs och ledarutbildningar i cirkus och trampolin.
– Under kurserna har jag fått lära mig jättemycket om att ta ansvar och hur man ska vara som ledare, säger hon.

Varför vill du vara ledare?
– Jag har vuxit upp med frisksport och alltid tyckt att det varit roligt att hoppa trampolin och tyckt om allt det som frisksport står för. När min pappa och hans vänner skulle starta upp klubben i Gnesta igen ville jag jättegärna vara med.

Hur kan man göra får att få fler ungdomar att bli ledare?
– Jag tror att det är viktigt att uppmuntra och att visa hur roligt det är att få se andra lyckas. Det ger energi och glädje att vara ledare – jag har alltid mer energi när jag går hem från träningen än innan eftersom jag har fått träffa alla de glada barnen.

Samma hall
Det är härlig stämning i hallen som är fylld av energi, skratt och aktiviteter. Med ett leende står Ted och tittar ut över all aktivitet som pågår i salen och det märks att han är nöjd med det han ser.
– Det känns skitkul att vara tillbaka! Jag är glad att mina barn får vara med och göra det jag gjorde när jag var yngre. Vi är till och med i samma hall! säger Ted.

Skrivet: 10 Mars, 10:36 av Sara Brunskog

Tillbaka