Artikelarkiv

Ny cricketverksamhet i Skillingaryd

Cricket är den sport som växer snabbast i Sverige och i frisksportklubben Skill i småländska Skillingaryd har en ny cricketsektion startats med ett 20-tal afghanska killar som tränar tillsammans varje vecka.

Skillingaryds FK och ungdomsklubben FK Skill har ett stort friluftsområde i Skillingaryd som heter Grönelund. Här finns både klubbstuga, motionsspår, vandringsleder, utegym och bollplaner. Sedan en tid till­baka används en stor gräsyta till cricket­plan.
I kväll är det cricketträning och tio killar har kommit till Grönelund för att träna tillsammans. Det är mycket skratt och en härlig stämning och de tränar oavbrutet på att kasta och försöka träffa bollen med slagträt. När en av killarna får in en träff på den hårda cricketbollen flyger den närmare 50 meter.
Det nystartade cricketlaget ”United Skill Cricket Club” består av närmare 20 ensamkommande killar mellan 15 och 21 år som kommer från Afghanistan. En av dem är Ershad som är 17 år och har varit i Sverige i 1,5 år. Han spelade cricket när han bodde i i Afghanistan och tycker det är roligt att få spela även här i Sverige.
– Skillnaden är att det är lite kallt i Sverige! I Afghanistan kunde vi spela hela året om men här har vi fått vänta länge för att det varit för kallt. Just nu tränar vi ungefär två gånger i veckan men i sommar när det blir varmt och vi är lediga från skolan kan vi träna mer, säger han.

Cricket är en stor sport i Afghanistan  och tack vare att många från landet flytt till Sverige är det just nu den snabbast växande sporten i Sverige. För två år sedan fanns det 18 cricketklubbar och idag finns det 58 stycken.
21-årige Ibrahim Khan är glad över att de har fått tillgång till en plan att spela på. Han tycker att det vore roligt om fler svenskar visade intresse för cricket.
– Cricket är en ny sport i Skandi­navien så det är inte så många svenskar som spelar ännu. Vi önskar att svenskar ska komma och spela med oss. Det måste komma in  svenskar och delta i träningarna för att sporten ska utvecklas. Vi träffar andra lag också och det finns några svenskar som spelar men de flesta kommer från Afghanistan, säger han.

Jörgen Lindqvist är ordförande i Skillingaryds FK och ledamot i styrelsen för FK Skill och berättar hur den nya verksamheten startade:
– Det började med att Andreas Palander som jobbar med nyanlända ungdomar inom kommunen ringde till mig och frågade om de fick träna här på Grönelund. Jag tyckte att det
var onödigt att de skulle starta en ny klubb när  det redan finns två frisksportklubbar, så då blev de i stället en under­sektion till vår ungdomsklubb FK Skill. De här killarna behöver hjälp och stöttning och det kändes rätt att satsa på det här, säger han.
Hittills är det bara de afghanska killarna som tränar på den nya cricket­planen men många andra medlemmar hör av sig till Jörgen och frågar hur det går.
– Flera är nyfikna och vi har många medlemmar som stöttat ensamkommande på andra sätt så intresset för att hjälpa till har varit stort i klubben, säger Jörgen som berättar att cricketgruppen ska bjuda in till prova på-kvällar.
– Jag vet flera medlemmar som är sugna på att testa, säger han.

Ledaren Andreas Palander kommer senare till träningen eftersom han varit i Jönköping och hämtat nya tävlingsdräkter. Laget har precis börjat spela seriespel och ska snart spela sin första match på hemmaplan.
– Killarna tycker att det är kul att få börja spela matcher och även om vi har ett nystartat lag känns det som att vi har ett bra lag med bra spelare, säger han.
Andreas tycker att samarbetet med frisksportklubben gått jätte­bra.
– Jag trodde inte det var sant när det gick från att jag frågade om vi fick träna här till att vi blev en del av klubben. De var så positiva direkt och eftersom klubben har en bred verksamhet passade det in även med en så udda sport som cricket. Jörgen hjälper oss med kontakter och hur man jobbar i en förening – det är ju hur bra som helst, säger han.

Skrivet: 19 Maj, 20:57 av Sara Brunskog

Tillbaka