Artikelarkiv

Havspaddling i Bohuslän

Minkdrama i havsbandet

Västergötlands Frisksportdistrikts numera klassiska årliga havskajakhelg inleddes med en vådlig...

Västergötlands Frisksportdistrikts numera klassiska årliga havskajakhelg inleddes med en vådlig (nåja, det kändes så ibland i alla fall) färd runt ön Mjörn, norr om Tjörn. Redan på vägen ut från Myggenäs Marina blåste vinden friskt och vi hamnade i ett krabbsjöinferno. Efter diverse tunnelfärder hamnade vi i mer stilla vatten och kunde ta till oss Hasses lektion i hur man styr en kajak med skädda.

Styrkta av fika tog vi sedan oss an nästa utmaning: att komma under en 75 cm låg spång i strömt vatten. Framåtlut, bakåtlut, sidolut – alla sätt testades i denna limboövning och dokumenterades av paparazzi.

På vår väg västerut passerade vi mjuka, rosa bohusklippor som stupade brant ned i djupet. Med det rasande tempo vi höll var det svårt att hålla föreskrivna 5 knop i Skåpesund.

Väl ute satte vi kurs mot Lilla Askerös röda väderkvarn och möttes av nordanvinden. Med vågorna rullande in rakt mot aktern gled vi in i hamnen och tackade varandra för god kamp.

Bättre väder hade utlovats dag 2, men regnet hängde i luften medan vi väntade på att västergötarna skulle behaga vakna. Denna dag gick turen söderut och det dröjde inte länge förrän första kajaken satt fast i dyn, så styrketräningen på Friskis kom väl till pass.

Vi utforskade strandängarna längs Saltholmarna på jakt efter den ultimata fikaplatsen då en simmande mink uppenbarade sig och visade oss vägen. Efter maten inleddes ett kajakpolospel som dock fick avbrytas på grund av minkunge på plan. Med maken på semester på grannön, två pipande ungar på stranden och en i vattnet var Mor Mink av förklarliga skäl något stressad. Vi satte kurs mot SKF:s gamla semesterparadis Lilla Brattön där vi åt glass och skådade ut över den glittrande fjärden och höga Tjörnbron.

Solen gassade sista sträckan. En härlig paddlingshelg till ända med löfte om ett glatt återseende bara en vecka fram i tiden på Rikslägret i Forsheda!

Se fler bilder från Havspaddlingen

/Jaana Rankanen och Lena Holmberg, Sjövalla Frisksportklubb

Skrivet: 4 Augusti, 13:41 av Webbredaktör

Tillbaka