Artikelarkiv

Lyckad cirkussommar i Sörmland

Får vi be om största, möjliga… CIRKUS! Under sommaren har Frisksportdistriktet i Sörmland samlat närmare 200 deltagare i veckolånga cirkusskolor och dessutom ordnat flera prova på-tillfällen.

I Vagnhärad är det mörkt i sporthallen. Endast manegen med trampoliner och gymnastikmattor är upplyst. Efter att cirkusdirektör Pauline Magnusson har hälsat välkomna och låtit publiken träna extra på att klappa sina händer (”varje cirkusartist är värd sin egen applåd”) fylls manegen av 34 entusiastiska cirkusartister. Nummer med akrobatik, jonglering, enhjuling och trampolin avlöser varandra, och ibland dyker det upp en och annan clown.

Samtidigt som Nova Tillberg från Trosa låter sin diabolo vandra längs snöret sker en liknande föreställning i Nyköping. Där är det en annan grupp barn och ungdomar som uppträder under ledning av cirkusdirektör Lucia Paust. De har precis byggt en hög pyramidformad tablå, som sista nummer i en bejublad föreställning.
De olika ledarteamen arrangerar många cirkusskolor under sommaren. Två grupper i Vagnhärad och två grupper i Nyköping. Veckan innan var det två grupper i Gnesta och en grupp i Katrineholm. Deltagarna är mellan 5 och 16 år och den veckolånga cirkusskolan avslutas med en föreställning.
– Det är på riktigt, de har kämpat för det här och är så stolta när de tar emot applåder, säger Lovisa Rönmark, som var cirkusdirektör i Gnesta.

Cirkusskolans moment förenar det bästa från sporten och kulturen. Ledarna är alla erfarna barnpedagoger och vissa har elitbakgrund inom allt från dans till trampolinhoppning. Verksamheten sker på varje individs egen nivå och utan tävlingshets.
– Vi tränar på att alla ska känna sig bekväma med att uppträda inför folk. De ska ha roligt, inte känna press, säger Lovisa Rönmark.

Roligt har även syskonen Amalia och Ville Kristiansen, som två veckor tidigare besökte cirkusskolan på Trosa Havsbad.
– De är jättekul att prova massor med olika saker, säger syskonen till Södermanlands Nyheter.
Att cirkusskolan är på plats är inte så konstigt. Redan under sent nittiotal när de veckolånga skolorna startade har det även varit namnet på sörmlandsfrisksportarnas utåtriktade verksamhet. I år har det inneburit barnens dag, öppen verksamhet på gator och torg (och stranden!) och så årets nygamla satsning på verksamhet i bostadsområden. Tillsammans med fritidsgården Triangelgården i Nyhemsområdet i Katrineholm ordnades flera dagar med öppen cirkusskola utomhus.
– Dagarna har varit strålande, säger Jeanette Ahlgren från frisksportdistriktets cirkuskommitté. Vi har i dag mött cirka 80 barn. I morgon lär det komma fler enligt fritidsledarna. De är jättepigga på ett vidare samarbete. Vi har snackat om att ha cirkusskola i Nyhemshallen – det vore grymt!

Skrivet: 21 September, 07:02 av Sara Brunskog

Tillbaka