Artikelarkiv

Familjevandring i fjällen

I somras åkte närmare 40 frisksportare i olika åldrar till Grövelsjön för några dagar med vandring, snöbollskrig och härliga bad i fjällsjöar.

Sammanlagt var vi 37 personer i olika åldrar från olika delar av landet som reste till Grövelsjön i somras. Vi inkvarterades i vandrarhem och stugor och gjorde oss redo för att direkt testa på en av de närmsta fjälltopparna.
Varje dag fylldes av vandringar i olika längder. Det var hel- och halvdagsturer i mesta­dels enkel terräng, allt anpassat efter vad man själv orkade. Barnen tog gärna ledningen och tillsammans upptäckte vi naturen och området kring Grövelsjön.
Trots att vi passerat midsommar så märkte barnen redan första dagen att vi kunde ha snöbollskrig i strålande sol med t-shirts och shorts. Att kunna dricka fritt ur bäckarna var också något som barnen gillade och att bada i smältvatten är en hisnande upplevelse.

Tredje dagen tog vi båten över sjön in i Norge. På vägen passerade vi skelettet efter ett kraschat stridsflygplan från andra världskriget. Några tog båten tillbaka igen efter en mindre vandring och övriga gick hem. Några passade även på att göra lite toppturer på vägen. Sista dagen delades gruppen upp i flera mindre grupper. Ett gäng åkte tidigt över sjön igen och besteg en av de största topparna i närheten; Gröthågna drygt 1400 äventyrliga meter över havet. Vi hade fantastisk tur med vädret och strålande sol alla dagar.

Vi bodde fint nära fjällen och sjön. Det är skönt med säng efter en dag i fjällen och väldigt lyxigt med kök och badrum. Det gör att alla trivs med fjäll-livet. I det stora huset fanns det gott om plats för lekar, sällskapsspel, tablå och trevlig samvaro. Nu hoppas vi att fjällvandringen kan bli ett återkommande inslag. Fjällen är fantastiska att uppleva sommartid och flera barnfamiljer ihop gör att det verkligen blir en toppenupplevelse för både stora och små.

Text och foto: Linn Austli

Skrivet: 25 September, 12:14 av Sara Brunskog

Tillbaka