Artikelarkiv

Emmelie pluggar till hälsocoach på Stensund

Vackert beläget vid havet ligger frisksportarnas folkhögskola Stensund. Här finns flera olika utbildningar att välja mellan och frisksportaren Emmelie från Gnesta har valt att plugga till hälsocoach.

Redan 1950 startades Svenska Frisksportförbundets egen folkhögskola på Stensund. Frisksportförbundet är huvudman för skolan som ligger utanför Trosa i Sörmland. Idag går fler än 200 elever på Stensund och det är rekordmånga. En av eleverna är frisksportaren Emmelie Karlsson från Gnesta som pluggar till hälsocoach. Hennes kompis berättade att hon skulle söka till Stensund och Emmelie bestämde sig då för att göra detsamma.
– Jag tänkte att ”varför inte”. Jag är ju intresserad av hälsa och sport och känner mig redan som hemma på Stensund,
berättar hon.

Emmelie läser till hälsocoach och utbildningen pågår under ett år.
– Vi får lära oss allt möjligt inom hälsa till exempel anatomi, träningspedagogik, motiverande samtal, friluftsliv, mindfulness och stresshantering. Det går också att välja till ett andra år då man kan bli licensierad personlig tränare, kostrådgivare och massör och jag kommer nog att läsa vidare till kostrådgivare eller PT, säger hon.

Emmelie är den enda frisksportaren som i nuläget går på skolan.
– Jag vet inte varför det är så. Det här är ju vår hemmaplan så vi borde vara fler frisksportare. Jag tycker att det vore bra om vi blir fler som kan synas här på Stensund för att ge vårt perspektiv på livet och visa hur vi tänker och hur vår ideologi ser ut, säger Emmelie.

De som läser på Stensund kan välja att bo på skolan men Emmelie har valt att bo kvar med sambon hemma i Gnesta under tiden hon pluggar. Emmelie lyfter fram den härliga miljön vid havet som en av de saker hon tycker mest om med Stensund.
– Jag gillar att vi ofta har friluftsdagar med aktiviteter utomhus. Det är jätte mysigt, säger hon och berättar att klassen bland annat vandrat och paddlat tillsammans. Hon lyfter också fram klasskompisarna och lärarna som det bästa med skolan.
– Jag vill ge en eloge till lärarna som jobbar här. De bjuder alltid på sig själva och är glada och positiva, säger hon.

Hälsocoachutbildningen är ihop med utbildningarna i båtbyggeri, världsmusik och social pedagogik Stensunds ”profilkurser” som yrkesutbildningarna kallas. Förutom dem finns också allmänna kurser där eleverna kan läsa in gymnasieämnen och samtidigt välja en av fyra inriktningar; polisförberedande, äventyr och träning, beteendevetarlinjen eller livslinjen. Robin Lindgren från Trosa går allmän linje med inriktning äventyr och träning.
– Jag saknar gymnasiekompetens och tycker att det är fantastiskt att ha fått möjligheten att gå här och kunna få behörighet att söka vidare till högskola, säger han.

På fritiden spelar Robin fotboll och såg en chans att kunna satsa på träningen samtidigt som han pluggar in gymnasieämnen.
– Jag trivs jättebra här och det passar mig perfekt att bo på internatet. Vi har bra gemenskap och vi som bor ihop blir lite som en familj, säger Robin och berättar att många ser tiden på Stensund som en nystart.
– Många är här för att de vill ta ett nytt steg i livet. Det kanske har strulat med studier eller missbruk tidigare och här finns en drogfri fristad med skön stämning där man kan få en nystart i livet, säger han.

Sedan snart två år tillbaka är Anneli Sahlin rektor på Stensund och hon berättar att man jobbat med att öka mångfalden.
– Vi har dels ökat utbildningsutbudet, dels tagit emot nyanlända i olika utbildningsinsatser och även startat en utbildning inom världsmusik. Det känns fantastiskt bra och ger ett mervärde – mångfald skapar både stimulans och stabilitet, säger hon.

Anneli berättar att friluftslivet genomsyrar alla utbildningar och att alla har en chans att lyckas utifrån sina egna förutsättningar.
– Jag tycker att Stensunds styrka idag är den genuina värme och det stöd som ges för att alla människor ska lyckas med det man vill med sin tid här, säger Anneli som ser positivt på framtiden.
– Jag ser en blomstrande framtid där vi ska vara ett givet val för personer som vill utveckla sig själva samtidigt som vi har ett utbud av utbildningar som främjar en hållbar livsstil, säger hon.

Läs mer om Stensunds Folkhögskola på www.stensund.se

Skrivet: 28 Mars, 15:24 av Sara Brunskog

Tillbaka