Notiser

Petra är ny rektor på Stensunds Folkhögskola

I augusti började Petra Fasth sin nya tjänst som rektor på Stensunds Folkhögskola som Svenska Frisksportförbundet är huvudman för. Petra ser Stensund som en bra plats för människor att tanka ny energi.

Vad har du för bakgrund?
– Jag har jobbat i skolans värld sedan 1991 som bland annat lärare, specialpedagog, skolledare och som kommunövergripande specialpedagog i Södertälje där jag var ansvarig för de elever som inte hade uppnått gymnasiebehörighet. I det uppdraget kom jag i kontakt med Stensund när jag placerade elever här och den positiva kontakten påverkade att jag ville börja jobba här.

Hur känns det hittills?
– Det känns fantastiskt! Alla bitar som jag brinner för finns här, både när det gäller hälsotänket och att ge människor nya chanser när det gäller utbildning. Det känns viktigt för mig att inte bara storma in utan jag vill först lära mig mitt sammanhang, annars finns risken att man bara skapar oreda. Jag tror på att man behöver förstå sitt sammanhang för att vara en bra ledare.

Vad har Stensund för styrkor?
– Eleverna här är så vitt skilda människor som går här av olika anledningar och med olika mål. Många får en ny möjlighet att känna att man kan lyckas även om man haft tråkiga upplevelser tidigare under sin skoltid Vi har även fantastiska omgivningar som kan användas i syfte att skapa ro i kropp och själ. Jag har mött en engagerad och kunnig personalstyrka och det känns väldigt roligt att bygga vidare på. Jag har en känsla i kroppen som säger att vi har något stort på gång. Det finns mycket här som redan är fantastiskt och vi kommer att kunna åstadkomma ännu fler fantastiska saker.

Hur ser du på Stensunds framtid?
– Just nu har vi en utmaning i att söktrycket inte är lika stort som tidigare så vi måste se över vilka möjligheter vi har att uppdatera och utveckla det vi kan erbjuda i utbildningsväg. Min vision och drivkraft är att Stensund ska vara en plats som är fylld av energi, både i form av mänskliga möten och nya erfarenheter och möjligheten att kunna fylla på med energi i form av rörelse och naturupplevelser.

 Vad fick du för intryck av frisksport när du besökte rikslägret i Vadstena i somras?
– Mina största intryck var att det var professionellt, engagerat och brett. Att det fanns många olika saker för olika åldrar och smaker. Jag tycker att riksläger verkar vansinnigt roligt och jag ser jättemycket fram emot att vi ska ha läger här på Stensund nästa år. Jag hoppas att vi från skolans sida kan vara med på olika sätt, jag gillar att vi kan få energi av att göra saker tillsammans.

Vad tänker du om samarbetet mellan skolan och Frisksportrörelsen framöver?
– Att det finns jättemycket att vinna på ett bra samarbete! Jag skulle vilja se mer av frisksport systematiskt i utbildningarna i skolan. Jag vill visa på kopplingarna till hälsa som förutsättning för lärande. Här kan man få en utbildning men också få förutsättningar för hur man kan påverka sitt liv utifrån hur man sköter om sin hälsa och få nycklar för att må bra. Jag vill att alla våra deltagare ska möta frisksport på ett tydligare sätt under tiden de går här.

Skrivet: 17 September, 15:29 av Sara Brunskog

Tillbaka