Notiser

Ny studie: Vin ingen hälsokur

Då och då ser vi löpsedlar som lyfter fram hur nyttigt det är att dricka vin, men flera studier ifrågasätter att alkohol har positiva hälso­effekter.

I en ny brittisk studie som publicerats i British Medical Journal undersöktes 50 000 britter som var över 50 år. Forskarna fann en liten hälsovinst för kvinnor över 65 år, men den skulle kunna förklaras av andra faktorer än alkohol. För äldre män som oftare får hjärtproblem och kanske skulle kunna ha mer nytta av vin hittades inga hälsovinster.
– Studien bekräftar ytterligare den skepsis som har börjat växa sig allt starkare mot det tidigare budskapet att det var nyttigt att dricka måttliga mängder alkohol, säger professorn och alkoholläkaren Sven Andréasson i en kommentar till SVT Rapport.
Samma slutsats som den brittiska studien drog han och en grupp internationella forskare i höstas efter att ha granskat över 100 vetenskapliga artiklar som ofta funnit att ett glas vin har hälsosamma effekter. Men studierna saknar ofta en kontrollgrupp och ofta finns tidigare alkoholister med i den nyktra gruppen, vilket förvränger resultaten.
Källa: Drugnews

Skrivet: 17 April, 08:00 av Sara Brunskog

Tillbaka