Notiser

Motion kan minska sockrets skador

Under flera år har vetenskapsjournalisten Ann Fernholm samlat på sig kunskap om socker och vad det gör med våra kroppar. I boken ”Det sötaste vi har” skriver Ann Fernholm om socker och dess skadeverkan på barn som växer.

– Allt fler menar att forskarna vandrade vilse under 70-talet. I cirka fyrtio år har vi satsat helhjärtat på att få en bättre hälsa genom en lågfettdiet, men utvecklingen har gått i fel riktning när det gäller många sjukdomar. Jag började rota i om det istället är socker som är boven i hälsodramat. Allt talar för det. Tidsmässigt stämmer det att när vi började minska på fettet till förmån för kolhydrater och samtidigt började äta mer socker fick vi också fler fall av västerländska sjukdomar som allergier, fetma och diabetes, säger hon.

 

Vad är det i socker som är dåligt för oss?

– Det vita sockret består av en del glukos och en del fruktos. Glukos kan kroppen använda och ta hand om men fruktos kan inte kroppens celler ha som energikälla. Det måste levern ta hand om och när vi äter för mycket socker kan det leda till fettbildning i levern.

 

tl_files/Frisksportfoerbundet/Nyhetsbilder/2015/godis.jpg

Är socker farligare för barn än för vuxna?

– Socker har samma påverkan oavsett ålder, men barn har mindre kroppar och äter mer socker än vuxna. Nu ska man börja fetmaoperera barn och det kan jag tycka är rent förskräckligt, för det handlar ju om att vi vuxna inte kan ge barnen ordentlig mat. Tidigare bedömdes socker som onödiga men ofarliga kalorier men nu ser man att sockret kan kopplas till sjukdomar och att det har en negativ påverkan på våra kroppar.

 

Varför äter barn så mycket socker?

– För att det smakar gott och belöningssystemet går igång. Barn äter mycket socker i sociala sammanhang, det är mycket fika och godis när man umgås. Jag tycker att idrottsrörelsen har ett ansvar också för där finns det mycket socker. Det är avslutningar med saft och bulle och på turneringar säljs det festis och kakor. Vi vill ju att barn ska komma igång och röra på sig och då ska det inte finnas en massa lockande socker i den miljön.

 

Går det att motverka sockrets skadeverkningar?

– Ja, till viss del går de att förebygga med motion, till exempel fetma. Bränner barnen alla kalorier klarar deras kroppar av att ta hand om en del godsaker. Men hur intensiva träningspassen än är kommer de inte att skydda barnens tarmflora. Den västerländska kosten är kopplad till att ha rubbad tarmflora och den vanligaste orsaken till barns läkarbesök är problem med magen. Socker förstör munfloran och därför får vi hål i tänderna. Socker kan också vara ett skäl till att man får problem med tarmfloran och därmed ont i magen.

Sara Brunskog

Skrivet: 8 Februari, 13:43

Tillbaka