Notiser

4 VM-guld på 4 dagar!

Frisksportaren Helena Svensson vann fyra guldmedaljer på fyra dagar i årets veteran-VM i MTB-orientering.

Helena Svensson är medlem i FK Herkules i Mölndal sedan sex år tillbaka. I oktober tog hon fyra VM-guld i mountainbike-orientering i klassen Damer 50 när veteran-VM arrangerades i Tyskland. Efter fyra tävlingsdagar hade hon vunnit guld i medeldistans, långdistans, masstart och sprint.

Kan du beskriva vad mountainbikeorientering är?
– Det är precis vad det låter som; man kör mountainbike och orienterar sig fram i skogen. Vi får inte cykla rakt genom skogen utan håller oss på stigar och så är det som i vanlig orientering att vi ska hitta kontroller i rätt ordning.

Hur kändes det att vinna VM-guld?
– Det kändes verkligen jättekonstigt! Jag tänkte att om det skulle gå bra kanske jag skulle kunna komma hem med en medalj, men jag trodde inte att jag skulle ha en chans att vinna. Det är ju veteran-VM men det är ett officiellt VM så det är ju ändå på riktigt.

Vad var roligast under VM?
– Att det var folk från hela världen som var med och tävlade. 

Hade du förberett dig mycket inför VM?
– Jag har tränat så mycket jag har kunnat. Det var första gången jag var med i VM och jag var laddad som tusan. Under året har jag inte tävlat i min åldersklass utan istället tävlat mot Sveriges seniorelit. Då vinner jag självklart inte och det är svårt att veta hur mina resultat står sig mot andra i min åldersklass, men det har uppenbarligen varit bra träning.

Vad satsar du på nu?
– Jag tränar många olika saker och jag vill gärna ha träningsmål, så det är mycket troligt att jag satsar mot VM nästa år igen.

Skrivet: 30 November, 13:57 av Sara Brunskog

Tillbaka