Notiser

”Ät kött till grönsakerna”

Ett halvt kilo rött kött och chark i veckan. Mer än så bör vi inte äta, enligt Livsmedelsverkets nya råd. Det ligger helt i linje med vad den senaste forskningen visar.

För mycket rött kött från nötboskap, gris och lamm och charkprodukter har i stora vetenskapliga studier visat sig öka risken för tjock- och ändtarmscancer. Det drabbar över 6 000 svenskar varje år, och hör till de vanligaste cancerformerna i Sverige. Den som äter mycket kött har också högre risk att få hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes (åldersdiabetes).

Studierna visar en något högre risk för charkprodukter än för rött kött. För fågel och fisk syns ingen riskökning alls.

Forskarna vet inte vad det är i rött kött som orsakar cancer. Sannolikt är det salt, järn, nitriter och nitrater och ämnen som bildas vid tillagningen, till exempel nitrosaminer.

Svenskarnas köttkonsumtion har ökat stadigt under lång tid. I dag äter vi i genomsnitt ett halvt kilo i veckan, men variationen är stor. Enligt Livsmedelsverket äter 72 procent av männen och 42 procent av kvinnorna mer än 500 gram i veckan.

När de nya nordiska kostråden kom i höstas nöjde sig forskarna med att skriva att vi bör hålla igen på kött och chark. Därför är det bra att Livsmedelsverket nu ger tydliga råd.

Ett halvt kilo kött motsvarar ungefär tre normalstora portioner i veckan plus lite pålägg. I stället bör vi fylla tallriken med fisk, fågel, grönsaker och baljväxter. Då närmar vi oss den traditionella Medelhavskosten, som är bland det bästa man kan äta. När jag tidigare intervjuade en av de ledande forskarna på Medelhavskosten, berättade han att han växte upp med kött på tallriken bara på tors- och söndagar.

Det kan vara ett sätt att minska på köttet. För andra passar det bättre att se köttet som ett dagligt tillbehör till grönsakerna, och inte tvärtom. För hälsans och miljöns skull bör man välja kött som är producerat på ett hållbart sätt, utan antibiotika.

Källa: DN

Skrivet: 22 Juni, 01:56 av Webbredaktör

Tillbaka