Till förbundet:

Kultur

Fotostig

Alla älskar att gå Fotostigen; gammal som ung. Den har 13 stationer utmed en cirka 2 km lång snitslad bana. Starten är vid Informationen, där man hämtar en fotoplansch och svarstalong. På anslagstavlan finns en affisch om fotostigen där man via en QR-kod kan ladda ned bilderna i mobilen.

Geocaching

Geocaching är en verklighets- och utomhusbaserad skattjakt som använder sig av GPS-enheter. Deltagare navigerar till en specifik GPS-koordinat och försöker därefter hitta den geocache (behållare) som finns gömd vid den platsen. I Trosa finns nästan 100 cachar gömda. Några finns på Stensunds område.

Under veckan finns möjligheter att lära sig att ”geocacha” med en introduktion samt schemalagda samlingar. Du behöver ha en GPS eller en smartphone för att delta.

Morgonsamling

Morgonsamling vid havet

Föreläsningar

Våga Språnget

Söndag 5 juli, 19.00, skolbyggnaden (slottsterrassen vid fint väder)

Ma Oftedal, Nyköping, känd publicist och före detta präst i Svenska Kyrkan. Ma lämnade sitt prästämbete 2012, och har sedan dess verkat som författare, föreläsare, debattör mm. Ma bor numer i Nyköping, i början på 70-talet gick Ma på Stensunds folkhögskola.

Lägg Ut

Måndag 6 juli, 13.00, skolbyggnaden

Bo Holmström, Trosa, känd från många olika TV-program, och som nyhetsreporter. Kanske allra mest känd är han för sin bevakning från det dramatiska Norrmalmstorgsdramat. Bo har sammanfattat sitt journalistiska liv i boken Lägg Ut, och utgår från boken i sin föreläsning.

Enkelt In, Svårt Ut

Måndag 6 juli, 18.30 skolbyggnaden

Fredrik Pilö, Stockholm, delar med sig av sina erfarenheter från den tid i livet då han missbrukade narkotika. Hur enkelt det var att komma in i missbruket, kampen för att ta sig ur, och hur resan tillbaks till ett värdigt liv sett ut och glädjen över återupptagen kontakt med sina barn delar han med sig av under föreläsningen. Fredrik är utbildad Behandlingspedagog på Stensunds folkhögskola.

Släpp Foten Fri

Tisdag 7 juli 15.30, skolbyggnaden

Anders Nordström, Trosa, driver företaget Art of Running – ett kompetenscentrum för fötter, hjärna & rörelse. Anders brinner för löpning av alla de slag, och har arrangerat ett stort antal långdistanslopp genom åren. Kom med på en inspirerande föreläsning kring löpning och dess frigörande kraft!

Byggande klimat - en konfliktförebyggande & kreativ modell för kommunikation

Onsdag 8 juli, 14.30 skolbyggnaden

Jonas Forsmark, känd frisksportare sedan barnsben. Driver idag företaget Softskills, utbildad avancerad friluftspedagog. Arbetar med team-building, grupputveckling, personlig utveckling m.m., vilket hans föreläsning anknyter till.

Svenskar i strid

Onsdag 8 juli, 18.30 skolbyggnaden

Erik Schooner, känd frisksportare sedan många år. Erik är yrkesmilitär, och har meverkat i flera uppdrag i Afghanistan. Erik delar med sig av sina tankar kring valet att åka på riskfyllda uppdrag. Du får också inblick i det praktiska soldatlivet, närkontakt och livet efter hemkomst.

Stensund – från privatbostad till folkhögskola

Torsdag 9 juli, 13.00 Slottet

Tommy Fogelberg, rektor & lärare på Stensund, berättar i ord & bild om Stensunds & slottets historia. Alltifrån de första privata ägarna till pionjärtiden när frisksportrörelsen förvärvade Stensund och utvecklingen från 1950, då Stensund blev folkhögskola.

Östersjön - död eller levande?

Torsdag 9 juli, 18.30 Skolbyggnaden

Elsina Flach, kanslist på förbundskansliet & doktor i marinbiologi ger en bild av hur Östersjön mår idag. Finns det fog för larmrapporter, algblomningens effekter mm. och hur ser Östersjöns framtid ut är fårgor hon försöker ge svar på.

Cannabis - knark eller medicin?

Fredag 10 juli, 18.30, skolbyggnaden

Kerstin Käll, överläkare, med dr. från Linköping har engagerat sig i kampen mot legaliseringsrörelsen av cannabis. Hon delar med sig av viktiga argument och ger en bild av hur legaliseringsrörelsen hand i hand med tobaksföretagen arbetar, både internationellt och i Sverige.