Till förbundet:

Vad är ett riksläger?

Ett arrangemang fullt av aktivitet, gemenskap, motion och glädje, helt utan alkohol och andra droger!

Frisksportrörelsens riksläger är ett arrangemang som har funnits sedan 1934, då det första rikslägret arrangerades vid Flaten utanför Stockholm. De olika frisksportdistrikten turas om att arrangera rikslägren på olika platser runt om i Sverige. Ett riksläger brukar locka mellan 1000 och 1400 deltagare.

Rikslägret har nöjet att erbjuda ett stort arrangemang helt utan alkohol, tobak och andra droger. Man får inte uppehålla sig inom området påverkad av alkohol eller annan drog och givetvis är det helt tobaksfritt.
Här är det fokus på glädjen, gemenskap och en hälsosam livsstil!

Vill man, deltar man i lägrets tävlingar som t.ex. orientering, trampolin, hellensk mångkamp och stafett, fotboll, volleyboll och boule. Vill man inte tävla, men ändå idrotta, erbjuder rikslägerprogrammet flera olika gymnastik- och motionspass varje dag eller träningscampen med trampoliner, tablå och cirkus.

Är man barn eller ungdom finns ett helt eget utbud av programpunkter med pysselaktiviteter, sagostunder och sagostigar, barngympa och knattekamp för de minsta.
7-ka lekar, frisksport-nattklubb, Äventuren och nattfik är exempel på aktviteter för de som är lite äldre.

Lägret erbjuder också mer kulturella aktiviter som föreläsningar, workshops, utflykter, allsång, tipspromenad, fotostig och lägerbål.

Man väljer själv vad man vill delta i; några väljer att inte delta i några aktiviteter alls, medan andra försöker hinna med allihop.

Arbetet före, under och efter rikslägret sker helt ideellt och det är därför som deltagaravgiften kan vara så pass låg som den är, med tanke på det rika utbud av aktiviteter som deltagarna kan välja bland.

På lägret bor de flesta i tält, husvagn eller husbil. Mat lagar många själva och diskar i tillfälliga tvättrännor som finns uppställda på lägerområdet. Möjligheten finns dock att köpa frukost och middag på lägret, som också har ett eget fik som brukar sälja glass, fika, lättare luncher och på kvällen även grillat och våfflor.

Ett riksläger är ett arrangemang för generationer i gemenskap. Den yngsta deltagaren brukar inte ha fyllt ett år och de äldsta deltagarna har passerat 90 år, men alla är på samma riksläger och kan delta i samma aktiviteter.

Vad är ett riksläger?